PoWER project Poziv za Rješenja

Datum otvaranja: 14 Januar 2019

Rok za prijavu: 4 Mart 2019 - Closed

[Short Description of the C4S (Context, objectives, etc)]

Projekat PoWER ima za cilj uključivanje preduzeća, malih i srednjih preduzeća, profesionalaca i istraživača širom jadransko-jonskog područja, u otkrivanju novih rješenja i patenata (proizvodi, usluge, poslovni modeli i tehnologije) koji rješavaju energetski orijentisane potrebe mapirane samim projektom.
Predložena rješenja će biti podvrgnuta evaluaciji u dva koraka:
  • Nacionalni nivo: u svakoj zemlji koja je uključena u projekat (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Srbija) bit će oformljeno 6 stručnih komisija koje će procijeniti rješenja koja su dostavljena iz njihove zemlje; Maksimalno 10 rješenja po zemlji će biti podvrgnuto drugom koraku evaluacije
  • Transnacionalni nivo: novi žiri će biti uspostavljen koji će da čine stručnjaci iz svih zemalja uključenih u trajat će, kako bi odabrali najboljih 10 do 20 rješenja na transnacionalnom nivou

Cjelokupan postupak ocjenjivanja ukupno 4-5 dana.

Pobjednička rješenja će biti uključena u bazu podataka rješenja platforme POWER i vlasnici rješenja će imati priliku da učestvuju na projektnim događajima umrežavanja – na kojima će učestvovati različiti akteri lanca vrijednosti – i na taj način će imati priliku za značajnu vidljivost na evropskom nivou i pronalaženje konkretnih poslovnih mogućnosti.

Za detaljnije informacije, molimo, preuzmite alat za poziv za rješenja (na dnu ove stranice) i listu identifikovanih potreba.

U slučaju da vam je potrebna podrška u postupku za prijavu molimo kontaktirajte:

Popis potreba

1. Isporuka energije brodovima tokom faze pristajanja u luci
Tokom 10-satnog boravka u luci, dizelski motori jednog broda mogu potrošiti do 20 tona goriva i proizvesti 60 tona ugljičnog dioksida. To je ekvivalentno ukupnoj emisiji proizvedenoj od 25 srednjih europskih automobila u godini. Ove emisije mogu se smanjiti pametnim, energetskim rješenjima na kopnu. Potaknuti nedavnim zakonodavnim razvojem na području zaštite okoliša, lučke vlasti i brodovlasnici u mnogim dijelovima svijeta pokušavaju smanjiti emisije s ciljem ublažavanja globalnog utjecaja klime. Važna alternativa za smanjenje zagađivača je elektrificiranje dokova, odnosno izgradnja infrastruktura namijenjenih za opskrbu električnom energijom potrebnom za rad pomoćnih brodova tijekom njihovog boravka u luci. Međutim, ove infrastrukture zahtijevaju skupe investicije i odgovarajući sistem distribucije energije, kao i potrebu za proizvodnjom energije na ostalim lokacijama.
Kao što je navedeno u naslovu POTREBA, potrebno je osigurati valjano tehnološko rješenje za elektrificiranje rive koja omogućuje prevladavanje tehnoloških i tržišnih barijera, procjenjujući moguću upotrebu alternativnih izvora energije za proizvodnju električne energije.
2. Uticanje na ponašanje korisnika distribucija LNG
3. Prikupljanje i analiza podataka o energiji
4. Mikroklimatsko poboljšanje
5. Uticanje na ponašanje korisnika
6. Racionalizacija prostora i/ili logistike
7. Metode i rješenja za efikasnu distribuciju kompresovanog zraka i rashladne tečnosti kako bi proizvodni proces učinili efikasnijim
8. Metode za kompletno renoviranje postojećeg Sistema za grijanje, ventilaciju i hlađenje
Prema podacima Evropske komisije, evropski građevinski fond je uglavnom neefikasan, sa 35% zgrada starijih od 50 godina. Ove zgrade, kako javne, tako i stambene i poslovne, karakterišu stari i neefikasni sistemi grijanja, ventilacije i hlađenja. Vanredne intervencije za održavanje neophodne za kompletan remont ovih postrojenja su ekonomski opterećujuće i nužno zahtjevaju zaustavljanje proizvodnje ili potrebu da se ljudi isele na drugo mjesto.
Kao što je navedeno u nazivu potrebe, neophodno je predstaviti metodologiju/ proces korak po korak koji će dovesti do zamjene (djelimične ili ukupne) zastarijelih građevinskih instalacija, s ciljem smanjivanja troškova i optimizacije tehnoloških inovacija u okviru datog konteksta. U tom kontekstu, takođe treba uzeti u obzir upotrebu drugog načina grijanja (kao što je pelet, drvni čips, metan, TNG).
9. Trogodišnja isplativost
10. Korištenje krovova starih zgrada za instaliranje OIE
11. Efikasno upravljanje sistemom rasvjete
12. Smanjenje potrošnje vršnog opterećenja i prekomjerne reativne energije
13. Proizvodnja iz OIE
14. Mobilnost nulte energije za turiste

Preuzmite popis identificiranih potreba

Download the questionnaire

A questionnaire was created with the intention of involving local stakeholders directly in the construction of scenarios for PoWER ports; for this reason, we would like to ask you to fill it in with care and attention. Time required is little, but the quality of your contribution will highly affect the overall quality of the final foresight process.
Click here to download the questionnaire

Prijavni obrazac

Pogrešan unos

Nevažeće E-mail adresa.

Molim vas upišite svoje ime

Molimo vas da upišete Broj telefona

Molimo upišite vaš prezime.

Molim vas upišite svoju organizaciju.

Pogrešan unos

Molimo vas da upišete Istraživačko tijelo

Molimo vas da upišete PDV broj

Molimo vas da upišete Adresa sjedišta operatora (ako se razlikuje od pravnog sjedišta)

Molimo vas da upišete Naslov prijedloga.

Pogrešan unos

Pogrešan unos

Pogrešan unos

Pogrešan unos

 

Molimo vas da upišete Opis.

0/1500

Pogrešan unos

0/1500

Pogrešan unos

Molimo unesite opis projektnog predloga.

Pogrešan unos

Molimo vas da upišete socijalni utjecaj koji predlog može postići

 

 

Pogrešan unos

Invalid Input

Invalid Input

 

(*) : Sva polja su obavezna

 

Preuzmite Toolkit za Poziv za Rješenja

england.png
italy.png
greece.png
serbia.png
croatia.png
bosnia.png
albania.png

Projekt Power

Institute for Construction Technologies – National Research Council of Italy (ITC-CNR)

  • Via Lombardia 49 – San Giuliano Milanese (MI), Italy
  • +39 029806305

Photos of the ports

igoumenitsa.jpg
bari.jpg
rijeka.jpg
durres.jpg
ravenna.jpg
brcko.jpg
Copyright © 2018 PSDI. All rights reserved.